HTML

Blog Budakesziért

A blog azért jött létre, hogy Budakeszi lakossága és a városért tenni akarók egy központi gyűjtőoldalon értesülhessenek a Budakeszit érintő legfrissebb hírekről, projektekről, fejlesztésekről és interaktív módon közreműködhessenek azok alakításában, megoszthassák véleményüket, ötleteiket, és javaslatokat tegyenek a város jövőjének pozitív irányba való alakítására.

Támogatók

okotars.png              mol.png

Friss topikok

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Linkblog

Miért!? - Vandálok a mamutfenyőknél

2012.06.20. 00:27 Freer - Kohó Egyesület

Nagyon szomorú hírről kell beszámolnunk a Mamutfenyő Pihenőparkkal kapcsolatban.

A mai nap folyamán a helyi lakosok rongálást észleltek a területen, amiről értesítették az egyesületet. A területre kiérkezve lehangoló látvány fogadott bennünket: A park nyugati oldalán ültetett gyönyörű, sudár, öttagú juharsor 3 tagját törzsközépnél letörték, a többi fa közül is kettőt megrongáltak. A letört lombozat egy része még mindig a helyszínen található.

Emellett ellopták az összes újonnan ültetett idősebb fa karóját, ami biztonságot nyújtott volna az erős szél és a viharok ellen.

Értetlenül állunk az események előtt, nagyon kiábrándító, hogy ilyen emberek laknak / járnak Budakeszin...

Kérünk mindenkit, hogy amennyiben bármilyen információval rendelkezik a rongálásról, haladéktalanul jelezze itt, vagy a kohoegyesulet@gmail.com címen! Amennyiben valaki járt az utóbbi 1-2 napban a fenyőknél, és még minden rendben volt, kérjük az is legyen szíves jelentkezni! Köszönjük!

Bízunk benne, hogy a tettesek előkerülnek, és soha többé nem történik ilyen ocsmányság a területen!

Szólj hozzá!

Címkék: lopás rongálás mamutfenyő vandálok juhar karó pihenőpark

Mamutfenyő Pihenőpark Átadó Ünnepség

2012.05.24. 13:53 Freer - Kohó Egyesület

Kedves érdeklődők!

Végre eljött a nagy nap, hétvégén átadásra kerül a hosszú ideje épülő parkunk! 

Május 27-én, vasárnap 10:00 és 17:00 között, a Budakeszi Gyereknap rendezvényeinek keretén belül hivatalosan is átadjuk Budakeszi új parkját.

A Kohó Egyesület által szervezett eseményekről a Facebook-on olvashatók további információk, valamint itt lehet csatlakozni is az eseményhez: http://www.facebook.com/events/150212581777813/

A gyereknap további programjairól pedig itt lehet tájékozódni: http://hirmondo.budakeszi.hu/programok/details/550-varosi-gyermeknap

A helyszínen lehetőség lesz támogató jegyet vásárolni, amely összeget a park további fejlesztési és karbantartási munkáira, valamint a híd megépítésére fogunk költeni. Minden támogatónk vendégünk lesz egy adag helyben készült bográcsgyulyásra!

A park ugyan még nem lesz 100%-os állapotban (az ismeretterjesztő tábla várhatóan csak a jövő hétre készül el, a híd elkészítéséhez pedig még várjuk a támogatókat), de vasárnapra így is készen áll arra, hogy birtokba vegyék a budakesziek.

Szeretettel várunk mindenkit!

 

Szólj hozzá!

Címkék: mamutfenyő ünnepség átadó pihanőpark

Ültetés - 2. alkalom

2012.04.26. 15:59 Freer - Kohó Egyesület

Kedves érdeklődők!

Mindenkinek köszönjük a múlt heti ültetésen való részvételt! Kicsi, de lelkes csapatunkkal sikerült az összes nagy fát, és a cserjék egy részét elültetni. Rapp Antal segítségével pedig a fák iszapolása is megoldódott, így nagyon jó eséllyel egészségesen tudnak majd fejlődni, növekedni az új fák.

De a munkának még nincs vége, a cserjék több mint fele még ültetésre vár. Ezért április 28-án, szombaton 10:00-tól újra várjuk a lelkes önkénteseket egy jó kis közösségi ültetésre!

Továbbra is kérjük, hogy eszközökkel érkezzetek: kesztyűt, ásót, lapátot érdemes magatokkal hoznotok.  

Szeretettel várunk mindenkit, szóljatok másoknak is!

Szólj hozzá!

Kezdődik az ültetés!

2012.04.16. 20:46 Freer - Kohó Egyesület

Kedves Budakesziek!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy most hétvégén kezdetét veszi az ültetés! A növények nagy része már meg lett vásárolva, és csak arra vár, hogy elfoglalja helyét a Mamutfenyő Pihenőparkban. Az első tavaszi ültetés időpontja április 22. (vasárnap) 10:00. A következő héttől (április 28-tól) pedig minden szombaton 10:00-tól lehet jönni ültetni, segédkezni, figyelni, ahogy szépül, újul a fenyők körüli terület.

Kérjük, hozzatok magatokkal kesztyűt, ásót, lapátot, hogy legyen mivel elültetni a szép új juharfákat, kőriseket, égert, somot, kecskerágót, mogyorót, cserszömörcét és törpemandulát.

Örülnénk neki, ha az ültetés minél nagyobb tömegeket tudna megmozgatni, ezért továbbra is kérjük, hogy juttassátok el minél több érdeklődőhöz, civil szervezethez, médiumhoz az esemény hírét.

Szeretettel várunk mindenkit!

Szólj hozzá!

Címkék: növények új ültetés mamutfenyő

Közösségi területtisztítás - 2. alkalom

2012.03.26. 20:53 Freer - Kohó Egyesület

Kedves Érdeklődők!

Most hétvégén, azaz április 1-jén, vasárnap 10:00-tól folytatódik a mamutfenyők körüli terület kitisztítása. Aki két hete nem tudott ott lenni, most itt a remek alkalom! Továbbra is a gazolás lesz a főszerepben, még van bőven teendő az ültetés előtt (ami várhatóan április közepétől fog kezdődni.)

Még mindig a patakmeder van a célkeresztben, most hétvégéig muszáj lenne teljesen kitakarítani ahhoz, hogy a legközelebbi alkalom során már csak az ültetéssel kelljen foglalkozni. Ezért továbbra is a gazoló-eszközökre lesz nagy szükség: kérjük, hozzatok magatokkal kesztyűt, metszőollót, baltát, fűrészt, motoros kaszát, esetleg kisebb láncfűrészt. Az elektromos eszközökre újra nagy szükség lesz!

Kérjük, terjesszétek az esemény hírét, értesítsetek minél több civil szervezetet, érdeklődőt, budakeszi lakost! Köszönjük!

Facebookon itt tudtok csatlakozni az eseményhez: http://www.facebook.com/events/274553155957946/

Szeretettel várunk mindenkit!

Szólj hozzá!

Címkék: terület tisztítás mamutfenyő gazolás

Közösségi területtisztítás

2012.03.14. 14:07 Freer - Kohó Egyesület

Kedves Érdeklődők!

Örömmel jelentjük, hogy március 16-án, pénteken 10:00-tól kezdetét veszi a tavaszi közösségi akciósorozatunk. Az első néhány alkalmon a gazoláson és a terület kitisztításán lesz a hangsúly, majd áprilistól kezdődik az ültetés.

Az első teendő a patakmeder kitisztítása és az akácos ritkítása lesz, így kérjük, hogy hozzatok magatokkal gazolást segítő eszközöket: kesztyűt, metszőollót, fűrészt, motoros kaszát, esetleg kisebb láncfűrészt. Az elektromos eszközökre nagy szükség lesz, mivel elég nagy a dzsumbuj a pataknál!

Kérjük, terjesszétek az esemény hírét, hogy minél több budakeszi lakoshoz eljusson a kezdeményezés. Köszönjük!

Facebookon itt tudtok csatlakozni az eseményhez: http://www.facebook.com/#!/events/368865446478355/

Szeretettel várunk mindenkit!

Szólj hozzá!

Címkék: akció terület közösségi tisztítás mamutfenyő gazolás

Köszönjük a részvételt!

2011.11.16. 19:07 Freer - Kohó Egyesület

Mindenkinek köszönjük szépen a részvételt a szombati ültetésen!

A kezdeti félelmek ellenére egészen sokan összegyűltünk szombaton, és a gyönyörű idő, a jó hangulat, valamint a zsíros kenyér, a pogácsa és a tea eredményes munkát és látványos változást eredményezett.

A munka 11-től sötétedésig tartott, amely során megtisztítottuk a fenyők előtti ezüstfát a rengeteg gaztól és indától, elkezdtük a fenyők mögötti terület gazolását (levágtuk az elburjánzott rózsabokrokat és indafüzéreket, és kiszedtünk sok kisebb akácot), valamint beültettük a fenyők mögötti redőrészt tölgy, gyertyán és cser csemetékkel, valamint sommal és kecskerágóval. 

Emellett a Kohó egyesületből néhányan kimentünk vasárnap is, és szintén sötétedésig beültettük a rét (fenyőkkel szemben állva) baloldalát tölgy csemetékkel. A két nap alatt összesen nagyjából 300 csemetét ültettünk, de még így is maradt több köteg, aminek elültetése jövőre marad. A munka során kiderült, hogy tavasszal nem lesz elég egy hétvége az összes munkálatra, mivel a patakmeder és a fenyőktől balra eső terület gazolása komoly feladatnak ígérkezik, ami mellett még szeretnénk új fákat és bokrokat ültetni a terület nyugati határához, a patakmeder mentén, valamint a rétre, és a leendő tűzrakóhely köré. Ez előreláthatólag csak több hétvége alatt fog tudni megvalósulni.

A részletekkel majd télen jelentkezünk, addig is várjuk azokat a támogatókat, akik segíteni tudnák a munkánkat akár munkagéppel, akár motoros kaszával, láncfűrésszel - mert a pataknál lévő bozót más módszerekkel aligha tüntethető el. (A kivágott bozót helyére természetesen őshonos bokrokat fogunk ültetni.)

Mégegyszer köszönjük mindenkinek a részvételt! Találkozzunk tavasszal is!

Szólj hozzá!

Címkék: ültetés tölgy mamutfenyő gazolás csemete cser

Ültetés november 12-én, szombaton 11:00-tól

2011.11.04. 21:59 Freer - Kohó Egyesület

Kedves érdeklődők!

Hosszú szünet után újra jelentkezünk. Örömmel jelentjük, hogy jövő hétvégén, azaz november 12-én, szombaton 11:00-tól kezdetét veszi az ültetés a mamutfenyőknél! 

A program része a fenyők mögötti területen cser, tölgy és gyertyán csemeték ültetése, a patakmeder bozóttól és törmeléktől való megtisztítása, valamint általános gazolás. Reméljük, még nem lesz annyira hideg, hogy megártson a növényeknek. Kérjük, hozzatok magatokkal kesztyűt, ásót, esetleg metszőollót! A programot rossz idő esetén is megtartjuk! (Szükség esetén az ültetés vasárnap is folytatódik.)

Arra kérünk mindenkit, hogy terjessze az információt, hogy minél több ember részt tudjon venni a programon! Különösen örülnénk, ha sok civil egyesület is segédkezne az ültetésben.

Találkozzunk ott! November 12, 11:00, Mamutfenyők

Szólj hozzá!

Címkék: ültetés tisztítás mamutfenyő gazolás bozót

Parkosítás egy évvel elcsúsztatva

2011.04.15. 16:21 Freer - Kohó Egyesület

Kedves érdeklődők!

Az engedélyek beszerzésének elhúzódása és a tervek minden fél által elfogadhatóvá alakítása, közös elkészítése miatt úgy döntöttünk, hogy a Mamutfenyő Pihenőpark átadását egy évvel elcsúsztatjuk, így 2012. május 10-én lesz a hivatalos átadó.

Az ültetések reményeink szerint már idén ősszel elkezdődnek, de a köztéri elemek elhelyezése, és az ünnepélyes átadó csak május 10-én, a Madarak és Fák Világnapján kerül lebonyolításra.

1 komment

Címkék: mamutfenyő átadó pihenőpark

Győzelem!

2011.02.17. 01:29 Freer - Kohó Egyesület

Kedves érdeklődők!

Örömmel értesítek mindenkit, hogy pályázatunkkal elnyertük az igényelt 500.000 Ft-os támogatást, így a Mamutfenyő Pihenőpark még idén tavasszal meg tud valósulni!

Ehhez természetesen szükség van a Ti segítségetekre is, így továbbra is várunk minden javaslatot, észrevételt a leendő parkkal kapcsolatban! A megvalósítás során is szeretnénk minél több civil egyesületet és budakeszi lakost bevonni, hogy együttes erővel, közösen, a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve valósulhasson meg a parkosítás.

További részletekkel hamarosan jelentkezünk.

2 komment

Címkék: pályázat győzelem mamutfenyő pihenőpark kohó

Mamutfenyő Pihenőpark - pályázat leadva

2011.01.08. 19:38 Freer - Kohó Egyesület

Kedves érdeklődők!

Tegnap sikerült leadni a parkosítási pályázatot, ezúton köszönünk minden segítséget, hozzászólást, véleményt! Reméjük, sikerrel járunk, és tavasszal folytathatjuk a megkezdett munkát. Az eredmény február 16-án derül ki.

A beadott anyagba a lakossággal, az önkormányzattal, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvánnyal és más civil egyesületekkel való egyeztetés után a következő pontok kerültek be:

  • A terület növényekkel való benépesítése: közel 500 növény kerül majd elültetésre, ezek mindegyike őshonos, nagy részük gyertyán, cser és tölgyfa, valamint különböző cserjék lesznek.
  • Bográcsozó hely létrehozása 2 paddal és 4 asztallal
  • 2 szemetes kihelyezése (sajnos a pályázat költségvetésébe nem fért be több, pedig szükség volna még néhányra, ehhez várjuk támogató civil egyesületek jelentkezését)
  • 4 madáretető kihelyezése
  • Ismeretterjesztő tábla kihelyezése a mamutfenyőkről
  • A patakpart megtisztítása és cserjékkel való beültetése
  • Fahíd, valamint 10-12 fős szaletli létrehozása - Sajnos ezek sem férnek bele a költségvetésebe, de létrehozásukat nagyon fontosnak tartjuk, ezért ehhez is várjuk a támogatók jelentkezését, akár anyagbeli, eszközbeli, akár pénzbeli segítséget. Köszönjük!

Az átadásra a tervek szerint május 10-én, a Madarak és Fák Világnapján fog sor kerülni.

A kérdőív részletes, összesített eredményei várhatóan február elejére kerülnek fel az oldalra. Továbbra is várjuk az ötleteket, véleményeket, hozzászólásokat!

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat leadás mamutfenyő parkosítás

A Vizuális Környezet-szennyezésről Budakeszin - Az Igénytelenségről

2010.12.09. 22:05 heppesm

 

Heppes Miklós építész vagyok, 1987 óta élek Budakeszin. A következő hetekben a Budakeszin tapasztalható vizuális környezetszennyezésről szeretnék írni abban a reményben, hogy még meg lehet fordítani azt a – sajnos ma még – negatív irányba tartó folyamatot, ami a településünkkel, szűkebb környezetünkkel kapcsolatos igénytelenség riasztó növekedését írja le.

Ez véleményem szerint egy öngerjesztő folyamat – ezért igen veszélyes: minél több kósza, rendezetlen tábla, felirat található, annál harsányabb kell legyen az, aki ki akar tűnni ebből a halmazból, ettől pedig még inkább zavarossá válik a kép. A közönség – a lakók – pedig egyre fásultabban veszi tudomásul ezt a helyzetet. Annyira, hogy igazán már fel sem tűnik a számukra, hogy milyen környezetben élnek…

Ezen a helyzeten szeretnék most változtatni szerény eszközeimmel. Megpróbálom területi egységenként bemutatni Budakeszi jelenlegi állapotát a táblák, feliratok, reklámok, a rendetlenség állapotát vizsgálva. Fotóim képkivágásai bevallottan szubjektívek, talán túlzóak, bár én magam nem találom őket annak.

A vizsgált helyszíneket többféle szempont szerint lehetne vizsgálni, talán a későbbiekben ezekre egyenként kitérek, most következzen egy korántsem hiánytalan lista:

1   Közúti táblák (Ezeket nyilvánvalóan „el kell viselni”, elhelyezésük, sűrűségük, kajlaságuk azonban erősen felülvizsgálandó!)

2   Engedélyezett táblák (Ezt a kategóriát nehéz azonosítani, amire gondolok, az az, hogy a Polgármesteri hivatal tudtával lettek kihelyezve…)

3  Spontán táblák (Amikről a tulajdonosuk azt hiszi, ő kitehet bárhova táblákat a közterületre a saját vállalkozásának hirdetésére…, – szerintem nem így van!)

4   A „gerilla táblák” (Ezek a feliratok más táblák/fák lábait, tartóit, kerítéseket, tákolt szerkezeteket használnak fel, olykor az eredeti felirat/tábla eltakarásával, illetve azok hátoldalán jelennek meg. Ez mindenképpen megszüntetendő, ez a rendetlenség melegágya!)

5    A megtévesztő táblák (Pl. közúti táblák alakját másolva golfparkot, ingatlanközvetítőt, és hasonlókat reklámoznak)

6    A zöldfelületek rongálása, kisajátítása.

A fenti kategóriák szabadon tovább folytathatók…

Mit kívánok tenni?

Valamiképpen fel szeretném rázni Budakeszi lakóit a bevezetőben említett fásultságból, és fórumot, lehetőséget biztosítani bármilyen civil kezdeményezésnek ami a helyzet javítására irányul. (Nem gondolom, hogy minden tudás birtokában vagyok, együtt könnyebb lesz kitalálni, mit tehetünk)

Helyet szeretnék biztosítani a témába vágó kezdeményezéseknek.

Aktív olvasói közreműködésre számítok például a „hónap táblája” (pozitív, vagy negatív példa is lehet) díj felállításában és odaítélésében, stb.

A blog és a fórum elérhetőségét a Polgármesteri hivatalhoz is el szeretném juttatni, ezzel is segítve munkájukat e tárgyban.

A tervezett tartalom, amit fejezetenként, témánként szeretnék rendszeres időközökben megjelentetni:

-     A város kapui:

      - Budaörs felől 1.

      - Budaörs felől 2.

      - Páty felől

      - Telki felől

      - Budapest felől

-     A városközpont terei:

      - A Művelődési ház és környéke

      - A buszvégállomás és környéke

      - A világháborús emlékmű környezete

      - A Fő utca

-     Országúti táblák

-     Pozitív és negatív példák közeli településekről

Budakeszi,  2010. december 4.

 

1.   Városkapu Budaörs felől 1.

A Budaörs felől érkező elé táruló kép meghatározó eleme a Bevásárlóközpont a zászlókkal, totem-oszlopokkal. Ezek természetes tartozékai egy ilyen központnak, figyelemfelkeltésre szolgálnak, és ezt a funkciójukat be is töltik. Itt talán csak a központ „kompaktabb” megjelenését lehetne megkívánni – akár a zászlók alatt egységessé tett zöld (bokor) sávval. Nagyobb a baj a kanyarban lévő fán található odabiggyesztett „gerilla-táblákkal”, amik első látásra ebben a léptékben nem tűnnek föl, mégis, véleményem szerint ezek képezik a városban érzékelhető rendetlenség egyik meghatározó elemét:

Vajon miért szükséges itt hirdetni a hipermarketet, amikor a horizont nagy részét amúgy is az tölti be? Mi haszna lehet a fán elhelyezett, nyáron a lombok által takart különféle színű tábláknak, amelyek közül kettő (eltérő színben) ugyanazt az autókereskedést hivatott hirdetni (a kép alapján kétes minőséget sugallva), egy légvárakat szülinapra, egy pedig egy kárpitos telefonszámát…

 

De haladjunk tovább!

Az első sokk a jelzőlámpák után ér bennünket:

Ezen a képen én 71 táblát számoltam meg…

Az összes a bevezetőben említett témakörhöz megfelelő muníciót szolgáltat ez a kép!


Az előző kép kicsit közelebbről:

Ezen a képen kb. 50 tábla látható!

A rendetlenség-érzethez az említetteken kívül hozzájárul az is, hogy a táblák, villanyoszlopok hányféle módon „értelmezik” a függőleges fogalmát!

Lehet, hogy a beton villanyoszlopok egységes színre festése segítene a helyzeten (nem sokat)…

 

A részleteket tekintve további gondolatok merülnek fel: 

1.

A vizuális szabadosság nem vezet jóra. Nem hiszem, hogy ez a fárasztó összevisszaság elősegíti a reklámcélok kielégítését…

2.

Ahány tábla, annyiféle, és mind ugyanazt az autómosót hirdeti. Vajon ebből hányat jelentettek be az Önkormányzatnak, és jogosan használják-e a közterületet? A választ szerintem ki lehet találni…

 

3.

Ez az előző képen is hirdető kereskedés – telken belül – 10 különböző design-t használ a hirdetéseihez. Vagy bizonytalan, vagy igénytelen. Egyik sem válik a bennünk róla kialakuló kép előnyére…

 

4. Visszafelé nézve – tehát a várost elhagyva – a látvány semmivel sem kedvezőbb:

Itt a gerilla-hirdetők mellett felhívnám a figyelmet az óriásplakát-csendéletre is!

A közúti táblák hátoldala hívogató a gerilla-hirdetők számára. Őket azonban elég könnyű lenne utolérni, hiszen a telefonszámukkal hirdetnek. Őket rendszeres tisztításra kötelezném, vagy a takarítás díját felszámolnám a hirdetés fejében.

 

Folytatása következik…

Legközelebb ugyanezen az úton elérkezünk a buszvégállomásig.

1 komment

Mamutfenyő Pihenőpark

2010.11.27. 20:24 Freer - Kohó Egyesület

Mindenkinek köszönjük a szerdai fórumon való részvételt és a sok hasznos hozzászólást! A véleményeket figyelembe vesszük a tervezés folyamán és igyekszünk beépíteni a végső pályázati tervbe. Emellett nagyon köszönjük az eddigi kérdőív-kitöltéseket! Eddig - csak az interneten - több mint 230-an segítettétek munkánkat a kérdőív kitöltésével! A válaszok feldolgozására néhány héten belül sor kerül, addig is tájékoztatlak titeket a pályázat jelenlegi állapotáról.

Úgy gondoljuk, hogy a további munka egyszerűsítése végett szükség van a kiválasztott terület elnevezésére, így mostantól Mamutfenyő Pihenőparknak nevezzük a mamutfenyők körüli "parkosítandó" területet.

A szerdai fórumon többen felhívták a figyelmet a kutyasétáltatók és a bográcsozók közötti lehetséges ellentétre (sok a kutyás arrafelé, és könnyen zavaró lehet a kosztot kóstolgatni szándékozó kutyák jelenléte a sütögető csoportnak). Ezért úgy tervezzük meg a bográcsozó helyét, hogy a kutyásoknak ne kelljen közvetlen mellettük elhaladniuk a séta során. Tehát a kiépített, padokkal, asztalokkal ellátott bográcsozó a park bal alsó sarkába kerülne, a kutyák számára pedig maradna a jelenlegi ösvény jobb oldalán egy nem beültetett rét, ahol az ebek szabadon futkoshatnak. A park többi részébe őshonos gyertyános és tölgyes kerülne telepítésre, valamint tervezzük gyümölcsfák (vadkörte, vadalma), őshonos bokrok és évelő virágok ültetését is. A park északi, nagy mamutfenyőkhöz közeli részébe pedig további mamutfenyőket ültetne a Dendrológiai Alapítvány - a pályázaton kívül.

Az eddig áttekintett kérdőívekben sokan félelmüket fejezték ki a tűzrakó hellyel kapcsolatban, utalva annak tűzveszélyességére és a környezetre való esetleges ártalmasságára. Nos, ezt a félelmet könnyen eloszlathatjuk: Tűzrakó hely jelenleg is létezik, méghozzá a fenyők közvetlen közelében, sokkal veszélyesebb helyen, mint ahová mi tervezzük. Ráadásul most egy kiépítetlen, látogatók által készült szenes farakás jelenti a tűzrakó helyet, ami sokkal kevésbé használható, mint egy hozzáértők által megfelelő módon kiépített tűzrakó hely. A parkosítás során ezt a "sütögetőhelyet" felszámoljuk, és kialakítunk helyette a fenyőktől távolabb, a park délnyugati részében egy biztonságos, megfelelő anyagokból készült tűzrakót, ami semmilyen veszélyt nem fog jelenteni sem a mamutfenyőkre, sem a környezetre. Mellette szemetesek és rőzse elhelyezése van tervben, amit a tüzelők szabadon felhasználhatnak, ha cserébe az ott elhelyezni szándékozott becsületkasszába (a rőzse pótlására) adott mennyiségű pénzt dobnak. A becsületkassza-ötlet még kezdeti stádiumban van, ezzel kapcsolatban is várjuk a javaslatokat.

A tervek továbbra is dinamikusan változtathatók a lakosság igényei szerint, a legvégső változattal december közepére kellene elkészülnünk. Addig is folyamatosan várjuk a véleményeket, ötleteket akár ide, komment formájában, akár a kohoegyesulet@gmail.com e-mail címre. 

1 komment

Címkék: pihenő kutya hely park kérdőív sétáltatás mamutfenyők bográcsozó tűzrakó

Kérdőív a budakeszi mamutfenyők körüli terület fejlesztéséről

2010.11.21. 17:39 Freer - Kohó Egyesület

A lakosság igényeinek felméréséhez készítettünk egy rövid kérdőívet, melynek eredményeit figyelembe fogjuk venni a parkosítás tervezése és megvalósítása során.

Kérlek titeket, szánjatok 3 percet ennek a rövid kérdőívnek a kitöltésére: https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dDZ1MFRGNDBFaHlhUlVKVGhQTVItYlE6MQ

Köszönjük a segítséget!

Kohó Kulturális Egyesület

4 komment

Címkék: kérdőív kohó mamutfenyők

Zöldövezet Program tájékoztató

2010.10.29. 23:59 Freer - Kohó Egyesület

A következő kis összefoglaló a budakeszi mamutfenyőknél megvalósítandó parkosítási pályázatról, a Zöldövezet Programról, valamint annak lehetséges megvalósulásáról szól.

A Kohó Kulturális és Közművelődési Egyesület idén nyáron pályázott egy parkosítási pályázatra, a Zöldövezet Programra, amelynek helyszínéül (a budakeszi tagoknak köszönhetően) egy budakeszi parkot választott. Az eredetileg kiválasztott terület (a MOL benzinkúttal szembeni park) a projekt előrehaladtával, több egyesülettel való konzultáció után megváltozott, s új helyszínként a mamutfenyők körüli terület lépett a helyébe.

Magáról a pályázatról röviden: A MOL-csoport által elindított regionális környezetvédelmi program, a Zöldövezet Program ötödik éve kerül kiírásra civil egyesületek és helyi szervezetek részére. A pályázat kétfordulós, az első forduló benyújtási határideje július 1-je volt, innen a Kohó továbbjutott a 2. fordulóba, amelynek határideje 2011. január 7. A mellékelt linkeken minden részlet megtalálható, de néhány lényeges elemet érdemes külön kiemelni: A pályázat utófinanszírozásos és 20%-os önrész szükséges hozzá. Az önrészről még a nyár folyamán biztosított minket az önkormányzat.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyjából 500.000 Ft körüli összegre lehet pályázni, és ennek minimum a 60%-át kell növényültetésre (méghozzá őshonos növények ültetésére) költeni.
A pályázat fontos része a közösségi tervezési folyamat, amely során minél több embert (lakosságot, civil szervezeteket) kell bevonni a tervezésbe - és később a megvalósításba. Ennek eredménye, eszköze ez a blog is, amely célja a tájékoztatás és kapcsolattartás az érdeklődőkkel, valamint a véleménycsere platformjaként való funkcionálás.
További információk a pályázatról:
www.mol.hu/zoldovezet
http://zoldovezet.okotars.hu
http://www.mol.hu/repository/572128.pdf

A pályázat során a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesülettel és a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvánnyal együttműködve, az ő távlati céljaikba beépülve kívánja a Kohó Egyesület megvalósítani a projektjét, amely nem más, mint egy kisebb park és pihenőhely kialakítása a mamutfenyőknél bográcsozóhellyel, szaletlivel, padokkal, asztalokkal, és sok-sok növénnyel. Ez a pályázat az előszobája lenne a már korábban elindult hatalmas projektnek, a Budakörnyéki Natúrpark létrehozásának.

A fentiekről, valamint a leendő Natúrparkról bővebb tájékozatatást a lentebb posztolt előadáson kaphat minden kedves érdeklődő. Az előadás időpontja 2010. november 24. 16:00, helyszíne a Budakeszi Művelődési Központ. Mindenkit szeretettel várunk!

1 komment

Címkék: ismertető program pályázat egyesület zöldövezet kohó mamutfenyők

Rövid ismertetés a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesületről

2010.10.28. 21:42 Freer - Kohó Egyesület

Általánosságban a natúrpark olyan lakossági (civil) és helyi önkormányzati kezdeményezésre szerveződő, de később állami (kormányzati) és Európai Uniós elismerés és támogatás elnyerésére is alkalmas terület és szervezet, amely az ott lévő természeti, környezeti, valamint kulturális és építészeti értékek megőrzését, továbbá azok szélesebb körű tudatosítását és megismertetését szolgálja.

A szervezés alatt álló Budakörnyéki Natúrpark célja az észak-nyugat-budai régió, pontosabban a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence területére eső természeti, kulturális, építészeti és történelmi értékeinek védelme, ápolása, fejlesztése és bemutatása. Területének pontos kiterjedése és annak térképi lehatárolása a Natúrparkot létrehozó szervezetek végleges körének, alapvetően az abban részt vevő települései önkormányzatok érintett kül- és belterületének, valamint más szervezetek birtokainak ismeretében határozható meg.

A Budakörnyéki Natúrparkért Egyesületet az alapító szervezetek és magánszemélyek azért hozták létre, hogy ezáltal a további szervezés hatékonyabbá váljék, és egyúttal mód nyíljék arra, hogy a Natúrpark céljainak megvalósítását szervezeti keretek között el lehessen indítani és támogatni lehessen. Az Egyesület bírósági végzéssel jóváhagyott alapszabályzata a szervezet célját – és egyben a létrehozandó Natúrpark célját is – az alábbiak szerint határozta meg:

-         a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence területére eső térségben a meglévő   társadalmi megosztottság és ellentétek feloldása, szövetségek kialakítása a térség különféle társadalmi tényezői között a közösen megfogalmazott célok elérése érdekében;

-         az említett térségben a természeti és az épített környezet megóvása, értékeinek kiteljesítése, valamint a fenntartható fejlődés elősegítése, kiemelten a természet- és környezetvédelmi oktatás-képzés-ismeretterjesztés legújabb módszereinek alkalmazása;

-         a térségben a közösségi élet kibontakoztatásának előmozdítása, továbbá annak támogatása, hogy a térség fejlődéséért elkötelezett polgárok és szervezetek hatékonyan tevékenykedhessenek környezetük értékeinek megvédésén és fejlesztésén;

-         Budapest főváros és az agglomeráció érintett része közötti harmonikus kapcsolatok kialakításának előmozdítása, a fejlesztési tervek összehangolásának megvalósítása;

-         mindezek érdekében a térséget lefedő, régebb óta tervezett Budakörnyéki Natúrpark Alapítvány és szervezetének eredményes szervezése és megalapítása, hosszú távra szóló tevékenységének megalapozása és a működés megindítása.

Az Egyesület céljának megvalósítása érdekében együttműködik minden állami, önkormányzati, társadalmi és gazdálkodó szervezettel, más egyesülettel és szövetséggel, amelyek készek segíteni az Egyesület eredményes működését és céljainak megvalósítását.

Az Egyesület legfőbb szerve a közgyűlés, amelyet a tagok összessége alkot. Az Egyesület tevékenységét két közgyűlés között az öttagú elnökség irányítja és háromtagú ellenőrző bizottság felügyeli. Az Egyesület az alapszabályzatban meghatározott bevételi forrásokból származó pénzeszközökkel gazdálkodik, pénzeszközeit saját bankszámlán kezeli, működéséhez adományokat elfogad.

Bővebb tájékoztatás elérhető az Egyesület honlapján: http://budakornyeki-naturpark.hu

Szólj hozzá!

Címkék: bemutatás budakörnyéki natúrparkért

Meghívó - Hol és hogyan parkosítsunk?

2010.10.27. 23:37 Freer - Kohó Egyesület

Budakeszi Város Önkormányzata

a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesülettel,

a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvánnyal és

a Kohó Kulturális és Közművelődési Egyesülettel közösen

 

e l ő a d ó ü l é s t

 

tart 2010. november 24-én, szerdán 16 órai kezdettel

az Erkel Ferenc Művelődési Központban

(Budakeszi, Fő u. 108.)

 

Hol és hogyan parkosítsunk?

címmel.

Beszélgetés parkokról, újak létesítéséről,

ismertetés tervbe vett parkok kialakításáról.

 

A rendezvényen beszámoló hangzik el

 

-         a mamutfenyőknél létesítendő városi parkról

     (előadó: Kácsor Attila, Kohó Egyesület)  

 

-         a fák világtalálkozóját Budakeszin megvalósítani szándékozó    dendrológiai parkról (előadó: Dr. Debreczy Zsolt, Nemzetközi     Dendrológiai Alapítvány)  

 

-         a szerveződő Budakörnyéki Natúrparkról, annak céljairól és kistérségi szerepéről (előadó: Dr. Vermes László, Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület)

 

Elnök: Somlóvári Józsefné önkormányzati képviselő

 

Jöjjön el, hallgassa meg a szakemberek elképzeléseit, terveit, mondja el véleményét a fölvetett kérdésekről!

A parkok értünk vannak, alakítsuk azokat igényeink szerint!

 

 

Minden érdeklődőt várnak

 az előadóülés szervezői

 

                           A részvétel díjtalan!

 

Szólj hozzá!

Címkék: előadás központ alapítvány művelődési parkosítás natúrpark kohó budakörnyéki dendrológiai

Elindult az oldal

2010.10.25. 20:35 Freer - Kohó Egyesület

Kedves érdeklődők, Budakesziek és Budakesziért tenni akarók!

Ezzel az első bejegyzéssel ezennel megkezdi működését a blog, melynek legfőbb célja közösségbe szervezni a város ügyei iránt érdeklődőket; platformot nyújtani és teret engedni az ötleteknek, javaslatoknak és véleményeknek; megosztani a várossal kapcsolatos legfrissebb híreket, információkat és eseményeket, valamint tájékoztatni a városlakókat Budakeszi aktuális projektjeiről és pályázatairól, utat nyitva az azokba való bekapcsolódásra.

Hamarosan felkerül egy összeállítás egy több éve készülő, országos szintű, Budakeszin és környékén megvalósítandó projektről, a Budakörnyéki Natúrparkról, amely létrejötte esetén alapjaiban határozhatja meg a város arculatát és fejlődési irányát.

Ehhez kapcsolódik egy kisebb parkosítási, területfejlesztési pályázat, amelyre a Kohó Kulturális Egyesület pályázott, s amely szervesen fog kapcsolódni a Natúrpark projektjéhez, ugyanis helyszíne a budakeszi mamutfenyők körüli terület lesz. Nemsokára erről is részletes tájékoztatást olvashattok, addig is terjesszétek az oldal hírét és látogassatok vissza gyakran!

Minden jót!

Szólj hozzá!

Címkék: első post egyesület budakeszi natúrpark kohó budakörnyéki