HTML

Blog Budakesziért

A blog azért jött létre, hogy Budakeszi lakossága és a városért tenni akarók egy központi gyűjtőoldalon értesülhessenek a Budakeszit érintő legfrissebb hírekről, projektekről, fejlesztésekről és interaktív módon közreműködhessenek azok alakításában, megoszthassák véleményüket, ötleteiket, és javaslatokat tegyenek a város jövőjének pozitív irányba való alakítására.

Támogatók

okotars.png              mol.png

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

A Vizuális Környezet-szennyezésről Budakeszin - Az Igénytelenségről

2010.12.09. 22:05 heppesm

 

Heppes Miklós építész vagyok, 1987 óta élek Budakeszin. A következő hetekben a Budakeszin tapasztalható vizuális környezetszennyezésről szeretnék írni abban a reményben, hogy még meg lehet fordítani azt a – sajnos ma még – negatív irányba tartó folyamatot, ami a településünkkel, szűkebb környezetünkkel kapcsolatos igénytelenség riasztó növekedését írja le.

Ez véleményem szerint egy öngerjesztő folyamat – ezért igen veszélyes: minél több kósza, rendezetlen tábla, felirat található, annál harsányabb kell legyen az, aki ki akar tűnni ebből a halmazból, ettől pedig még inkább zavarossá válik a kép. A közönség – a lakók – pedig egyre fásultabban veszi tudomásul ezt a helyzetet. Annyira, hogy igazán már fel sem tűnik a számukra, hogy milyen környezetben élnek…

Ezen a helyzeten szeretnék most változtatni szerény eszközeimmel. Megpróbálom területi egységenként bemutatni Budakeszi jelenlegi állapotát a táblák, feliratok, reklámok, a rendetlenség állapotát vizsgálva. Fotóim képkivágásai bevallottan szubjektívek, talán túlzóak, bár én magam nem találom őket annak.

A vizsgált helyszíneket többféle szempont szerint lehetne vizsgálni, talán a későbbiekben ezekre egyenként kitérek, most következzen egy korántsem hiánytalan lista:

1   Közúti táblák (Ezeket nyilvánvalóan „el kell viselni”, elhelyezésük, sűrűségük, kajlaságuk azonban erősen felülvizsgálandó!)

2   Engedélyezett táblák (Ezt a kategóriát nehéz azonosítani, amire gondolok, az az, hogy a Polgármesteri hivatal tudtával lettek kihelyezve…)

3  Spontán táblák (Amikről a tulajdonosuk azt hiszi, ő kitehet bárhova táblákat a közterületre a saját vállalkozásának hirdetésére…, – szerintem nem így van!)

4   A „gerilla táblák” (Ezek a feliratok más táblák/fák lábait, tartóit, kerítéseket, tákolt szerkezeteket használnak fel, olykor az eredeti felirat/tábla eltakarásával, illetve azok hátoldalán jelennek meg. Ez mindenképpen megszüntetendő, ez a rendetlenség melegágya!)

5    A megtévesztő táblák (Pl. közúti táblák alakját másolva golfparkot, ingatlanközvetítőt, és hasonlókat reklámoznak)

6    A zöldfelületek rongálása, kisajátítása.

A fenti kategóriák szabadon tovább folytathatók…

Mit kívánok tenni?

Valamiképpen fel szeretném rázni Budakeszi lakóit a bevezetőben említett fásultságból, és fórumot, lehetőséget biztosítani bármilyen civil kezdeményezésnek ami a helyzet javítására irányul. (Nem gondolom, hogy minden tudás birtokában vagyok, együtt könnyebb lesz kitalálni, mit tehetünk)

Helyet szeretnék biztosítani a témába vágó kezdeményezéseknek.

Aktív olvasói közreműködésre számítok például a „hónap táblája” (pozitív, vagy negatív példa is lehet) díj felállításában és odaítélésében, stb.

A blog és a fórum elérhetőségét a Polgármesteri hivatalhoz is el szeretném juttatni, ezzel is segítve munkájukat e tárgyban.

A tervezett tartalom, amit fejezetenként, témánként szeretnék rendszeres időközökben megjelentetni:

-     A város kapui:

      - Budaörs felől 1.

      - Budaörs felől 2.

      - Páty felől

      - Telki felől

      - Budapest felől

-     A városközpont terei:

      - A Művelődési ház és környéke

      - A buszvégállomás és környéke

      - A világháborús emlékmű környezete

      - A Fő utca

-     Országúti táblák

-     Pozitív és negatív példák közeli településekről

Budakeszi,  2010. december 4.

 

1.   Városkapu Budaörs felől 1.

A Budaörs felől érkező elé táruló kép meghatározó eleme a Bevásárlóközpont a zászlókkal, totem-oszlopokkal. Ezek természetes tartozékai egy ilyen központnak, figyelemfelkeltésre szolgálnak, és ezt a funkciójukat be is töltik. Itt talán csak a központ „kompaktabb” megjelenését lehetne megkívánni – akár a zászlók alatt egységessé tett zöld (bokor) sávval. Nagyobb a baj a kanyarban lévő fán található odabiggyesztett „gerilla-táblákkal”, amik első látásra ebben a léptékben nem tűnnek föl, mégis, véleményem szerint ezek képezik a városban érzékelhető rendetlenség egyik meghatározó elemét:

Vajon miért szükséges itt hirdetni a hipermarketet, amikor a horizont nagy részét amúgy is az tölti be? Mi haszna lehet a fán elhelyezett, nyáron a lombok által takart különféle színű tábláknak, amelyek közül kettő (eltérő színben) ugyanazt az autókereskedést hivatott hirdetni (a kép alapján kétes minőséget sugallva), egy légvárakat szülinapra, egy pedig egy kárpitos telefonszámát…

 

De haladjunk tovább!

Az első sokk a jelzőlámpák után ér bennünket:

Ezen a képen én 71 táblát számoltam meg…

Az összes a bevezetőben említett témakörhöz megfelelő muníciót szolgáltat ez a kép!


Az előző kép kicsit közelebbről:

Ezen a képen kb. 50 tábla látható!

A rendetlenség-érzethez az említetteken kívül hozzájárul az is, hogy a táblák, villanyoszlopok hányféle módon „értelmezik” a függőleges fogalmát!

Lehet, hogy a beton villanyoszlopok egységes színre festése segítene a helyzeten (nem sokat)…

 

A részleteket tekintve további gondolatok merülnek fel: 

1.

A vizuális szabadosság nem vezet jóra. Nem hiszem, hogy ez a fárasztó összevisszaság elősegíti a reklámcélok kielégítését…

2.

Ahány tábla, annyiféle, és mind ugyanazt az autómosót hirdeti. Vajon ebből hányat jelentettek be az Önkormányzatnak, és jogosan használják-e a közterületet? A választ szerintem ki lehet találni…

 

3.

Ez az előző képen is hirdető kereskedés – telken belül – 10 különböző design-t használ a hirdetéseihez. Vagy bizonytalan, vagy igénytelen. Egyik sem válik a bennünk róla kialakuló kép előnyére…

 

4. Visszafelé nézve – tehát a várost elhagyva – a látvány semmivel sem kedvezőbb:

Itt a gerilla-hirdetők mellett felhívnám a figyelmet az óriásplakát-csendéletre is!

A közúti táblák hátoldala hívogató a gerilla-hirdetők számára. Őket azonban elég könnyű lenne utolérni, hiszen a telefonszámukkal hirdetnek. Őket rendszeres tisztításra kötelezném, vagy a takarítás díját felszámolnám a hirdetés fejében.

 

Folytatása következik…

Legközelebb ugyanezen az úton elérkezünk a buszvégállomásig.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://budakesziert.blog.hu/api/trackback/id/tr732505470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Upani01 2011.01.07. 09:38:05

Kedves Miklós,

nagyon tetszik a cikke, illetve azon törekvése, hogy tenni kíván, aktivizálni kívánja a város lakosait.
Budakeszi város fizikai "arculatának" alakítása szerintem is megkívánna némi tudatosságot. Manapság, úgy vélem ez a városmarketing tárgykörébe tartozó kérdésként is kezelhető.

Sepsiszentgyörgy például életre hívott egy Városimázs Iroda elnevezésű szervezetet, melynek feladatkörébe pl. beletartozik az utcai bútorzat tervezése, ill. az kültéri kommunikáció (náluk elsősorban náluk nem arról van szó, hogy a vállalatok kültéri reklámtevékenységét szabályoznák).

Ha elérhető lesz a sepsiszentgyörgyi Városimázs Irodáról szóló cikk, belinkelem, szerintem gondolatébresztő és igen komplexen közelítik meg a városimázs kérdését, melynek a városi környezet is szerves részét képezi természetesen.

Én, a magam részéről pl. egy, a fentiekben említetthez hasonló szervezet hatáskörébe adnám a kültéri hirdetések szabályozását (hány hirdetés, hova, mekkora, milyen megjelenésű, stb.), ezzel támogatva az egységes, harmonikus városkép kialakítását.
süti beállítások módosítása