HTML

Blog Budakesziért

A blog azért jött létre, hogy Budakeszi lakossága és a városért tenni akarók egy központi gyűjtőoldalon értesülhessenek a Budakeszit érintő legfrissebb hírekről, projektekről, fejlesztésekről és interaktív módon közreműködhessenek azok alakításában, megoszthassák véleményüket, ötleteiket, és javaslatokat tegyenek a város jövőjének pozitív irányba való alakítására.

Támogatók

okotars.png              mol.png

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

Rövid ismertetés a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesületről

2010.10.28. 21:42 Freer - Kohó Egyesület

Általánosságban a natúrpark olyan lakossági (civil) és helyi önkormányzati kezdeményezésre szerveződő, de később állami (kormányzati) és Európai Uniós elismerés és támogatás elnyerésére is alkalmas terület és szervezet, amely az ott lévő természeti, környezeti, valamint kulturális és építészeti értékek megőrzését, továbbá azok szélesebb körű tudatosítását és megismertetését szolgálja.

A szervezés alatt álló Budakörnyéki Natúrpark célja az észak-nyugat-budai régió, pontosabban a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence területére eső természeti, kulturális, építészeti és történelmi értékeinek védelme, ápolása, fejlesztése és bemutatása. Területének pontos kiterjedése és annak térképi lehatárolása a Natúrparkot létrehozó szervezetek végleges körének, alapvetően az abban részt vevő települései önkormányzatok érintett kül- és belterületének, valamint más szervezetek birtokainak ismeretében határozható meg.

A Budakörnyéki Natúrparkért Egyesületet az alapító szervezetek és magánszemélyek azért hozták létre, hogy ezáltal a további szervezés hatékonyabbá váljék, és egyúttal mód nyíljék arra, hogy a Natúrpark céljainak megvalósítását szervezeti keretek között el lehessen indítani és támogatni lehessen. Az Egyesület bírósági végzéssel jóváhagyott alapszabályzata a szervezet célját – és egyben a létrehozandó Natúrpark célját is – az alábbiak szerint határozta meg:

-         a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence területére eső térségben a meglévő   társadalmi megosztottság és ellentétek feloldása, szövetségek kialakítása a térség különféle társadalmi tényezői között a közösen megfogalmazott célok elérése érdekében;

-         az említett térségben a természeti és az épített környezet megóvása, értékeinek kiteljesítése, valamint a fenntartható fejlődés elősegítése, kiemelten a természet- és környezetvédelmi oktatás-képzés-ismeretterjesztés legújabb módszereinek alkalmazása;

-         a térségben a közösségi élet kibontakoztatásának előmozdítása, továbbá annak támogatása, hogy a térség fejlődéséért elkötelezett polgárok és szervezetek hatékonyan tevékenykedhessenek környezetük értékeinek megvédésén és fejlesztésén;

-         Budapest főváros és az agglomeráció érintett része közötti harmonikus kapcsolatok kialakításának előmozdítása, a fejlesztési tervek összehangolásának megvalósítása;

-         mindezek érdekében a térséget lefedő, régebb óta tervezett Budakörnyéki Natúrpark Alapítvány és szervezetének eredményes szervezése és megalapítása, hosszú távra szóló tevékenységének megalapozása és a működés megindítása.

Az Egyesület céljának megvalósítása érdekében együttműködik minden állami, önkormányzati, társadalmi és gazdálkodó szervezettel, más egyesülettel és szövetséggel, amelyek készek segíteni az Egyesület eredményes működését és céljainak megvalósítását.

Az Egyesület legfőbb szerve a közgyűlés, amelyet a tagok összessége alkot. Az Egyesület tevékenységét két közgyűlés között az öttagú elnökség irányítja és háromtagú ellenőrző bizottság felügyeli. Az Egyesület az alapszabályzatban meghatározott bevételi forrásokból származó pénzeszközökkel gazdálkodik, pénzeszközeit saját bankszámlán kezeli, működéséhez adományokat elfogad.

Bővebb tájékoztatás elérhető az Egyesület honlapján: http://budakornyeki-naturpark.hu

Szólj hozzá!

Címkék: bemutatás budakörnyéki natúrparkért

A bejegyzés trackback címe:

https://budakesziert.blog.hu/api/trackback/id/tr402406431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása